Според специалисти, месеци наред, дори година може да продължи възстановяването

...
 Според специалисти, месеци наред, дори година може да продължи възстановяването
Коментари Харесай

Д-р Анна Попова, която помага в карловските села: Трудно беше да остана емоционално стабилна

 Според експерти, месеци наред, даже година може да продължи възобновяване на потърпевшите обитаеми места. Много доброволци оказват помощ в разчистването на дворовете и улиците от наноси и тиня.Екип от Университетска болница " Проф. доктор Александър Чирков " дни наред също оказваше здравна и психическа помощ на потърпевшите в Богдан, Каравелово и Слатина, които са най-засегнатите от наводнението места.

 

„ Попадахме в една напълно друга цивилизация. Когато пристигнахме в Каравелово, беше мъчно да разберем има ли къща, улица, двор. Изключително ужасно ми изглеждаше в първия миг. Трудно беше да остана прочувствено постоянна, когато видях тази панорама “. Това показа по БНР лекар Анна Попова.

 

Нямаше хора, които да са в безсъзнание, изясни тя. „ Наблюдаваха се битови контузии, фрактури, кръвоизливи. Много хора идваха с високо кръвно и гръдна болежка, провокирани от прочувствено напрежение след бедствието “.

 

Славомир Славов, който е клиничен психолог, изясни че всеки има самостоятелно движение за справяне с психическите контузии. „ След първичния потрес има отказване и яд. Трябва да се отработят отрицателните страсти, да се понижи техния интензитет и последователно да стартира да се приема протичащото се.

 

Най-често гневът е ориентиран на открито – към институции и страна. Голяма част от хората, които потърсиха моята помощ, елементарно започваха да приказват, само че мъчно намираха подобаващите думи, с които да опишат претърпяното. Необходимо е да се приказва, с цел да се изгорят тези отрицателни страсти. След като се обезпечи базисното, идва време да се погрижим и за това, което се случва в нас “.

Възможно е да тръгнат инфекции и болести, изясни още  д- р Анна Попова.

 

„ Дори дребните контузии, които са получили, може да са вход за съществени инфекции. На няколко пъти ми се наложи да имунизирам срещу тетанус хора, които бяха получили контузии от неидентифицирани предмети. Редно е да има всеобща имунизация “.

Доктор Попова е прекарала при потърпевшите 3 дни. „ Почти напълно бях ангажирана. Налага се да се срещаш с разнообразни хора и човешки ориси “.

 

Предстои да се реши дали ще бъдат изпратени още екипи. Славомир Славов е очарован е огромния брой доброволци. „ Такива рецесии се вземат решение, когато влезеш в обувките на някой различен “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР